Vad är en tatuering?
En tatuering görs genom att huden punkteras med nålar och sedan fylls med bläck, färg och pigment i det djupare hudlagret (dermis).
Förr i tiden punkterade tatuerare huden manuellt med nål och injicerade bläcket för hand. Nuförtiden använder professionella tatuerare tatueringsmaskiner som för en nål upp och ner medan den avger bläck in i huden.
Tatueringar är permanenta eftersom bläcket fyller det djupare hudlagret. Bläckpartiklarna är för stora för att kroppen ska kunna ta bort dem på naturligt sätt. Därmed krävs det särskilda metoder för att ta bort en tatuering.
Vad är det som gör att en tatuering är så svår att ta bort?
Borttagning av tatueringar med laser använder sig av laser med olika våglängder för att bryta ner bläckpartiklarna, som sedan kan forslas bort på naturlig väg med hjälp av kroppens lymfsystem.
Här är de faktorer som gör en tatuering så svår att ta bort samt hur vi hanterar var och en av dessa svårigheter:
Bläckets djup
Bläck injiceras i dermis (det mellersta hudlagret) under det att man gör en tatuering. Ju ytligare bläcket är, desto lättare är det att ta bort. Att välja fel laserteknik för borttagning av tatueringar kan orsaka onödiga skador på huden.
Vi använder lasermaskiner av allra senaste teknik för att ta bort tatueringar, och riktar effektivt in oss på tatueringsfärgerna samtidigt som vi skadar den omgivande huden så lite som möjligt. Vi väljer den bästa tekniken att använda oss av baserat på hur djupt bläcket sitter. Till exempel är PicoPlus Laser den bästa tekniken för borttagning av tatueringar med laser för bläck som sitter djupt, medan PicoWay Laser är utmärkt för grunt bläck eftersom det orsakar minst skador på hudens vävnad.
Densitet och ålder
Ju mer utspritt bläcket är, desto lättare är det att ta bort eftersom färre laserpass krävs för att bryta ner bläckpartiklarna. Tjocka linjer och helt mättade färgfält innehåller mer pigment och kräver fler behandlingstillfällen för att få bort dem. Dessutom minskar bläckdensiteten med tiden, vilket gör äldre tatueringar lättare att ta bort.
Våra tekniker utvärderar exakt tatueringens bläcktäthet och ålder för att utforma en säker och effektiv behandlingsplan.
Bläckfärg
Olika färger kräver laser med olika våglängder för effektivt borttagning, och vissa färger är lättare att ta bort än andra. Svart är enklast att ta bort, medan starka färger (t.ex. blått, grönt, lila) är de svåraste och ofta kräver fler behandlingstillfällen.
Teknikerna på vår Amber laserklinik i Göteborgs granskar varje kunds tatuering för att se till att vi använder laser med rätt våglängd för färgerna. Vi erbjuder borttagning för ett helt spektrum med tatueringar med hjälp av laser som kan bryta ner de flesta pigment och färgämnen. Q-switch Laser är särskilt perfekt för gröna, blå, lila och svarta färger.
Bläcktyp
Organiskt bläck är vanligtvis lättare att sönderdela jämfört med syntetiska, vilka ofta kräver fler behandlingstillfällen.
Dock vet du inte vilken typ av bläck du har förrän behandlingen påbörjats. Därför är det viktigt att arbeta med en betrodd leverantör och en erfaren tekniker som exakt kan avgöra vilken tatuering du ha och anpassa behandlingsplanen efter den.
Ärr
Ärrvävnad omsluter bläcket och fungerar som en barriär som gör det svårare för lasern att nå bläcket. Om din tatuering orsakat ärrbildning (t.ex. en upphöjd eller missfärgad tatuering) kan du behöva fler behandlingar.
Ambers laserklinik erbjuder behandling med mikronålar för att mjuka upp ärrvävnader innan din tatueringsborttagning med laser. Det gör att lasern lättare kan nå fram till bläcket och därmed kan du minska antalet behandlingar. Vi rekommenderar också att massera in E-vitaminolja för att mjuka upp ärrvävnaden.
Hudton
Laser samverkar med pigment, även de i melanin som avgör hudtonen. Ju mörkare hudton, desto mer energi snarare än bläckpartiklar tar huden upp. Eftersom laser tar bort alla pigment, inklusive de som finns i huden, måste laserns effekt minskas för att se att att kunder med mörkare hudton inte upplever hyperpigmentering.
Ambers laserklinik följer Fitzpatrick-skalan för att bestämma hudtonen, så att vi kan använda rätt laserstyrka för att minimera missfärgning av huden. I vissa fall fungerar inte tatueringsborttagning med laser tatuering för vissa kombinationer av bläckfärger/hudtoner, och våra tekniker kan komma att rekommendera bortskärning.
Hur tatueringar kan påverka din karriär
Tatueringar har blivit mindre tabu och allt vanligare – 36% av amerikanerna mellan 18 och 25 år har minst en. Men accepteras tatueringar helt och fullt på arbetsplatsen?
Allt fler chefer som anställer inser att restriktioner vad gäller tatueringar kan hindra att de hittar talangfulla medarbetare, finns det fortfarande skrivna regler och oskrivna fördomar mot att anställa människor med tatueringar.
Så vad är det som gäller för att ha och visa upp tatueringar på arbetsplatsen? Påverkar din tatuering dina möjligheter att få eller behålla ett jobb? Vilka branscher är det som begränsar tatueringar? Finns det lagar som skyddar människor med tatueringar på arbetsplatsen?
Kan du bli anställd med tatueringar?
Det finns vissa yrken som kräver att tatueringar tas bort eller täcks, det vill säga, att de inte syns på jobbet. Dessa yrken innefattar:
- – Sjukvårdspersonal
- – Polis och brottsbekämpande myndigheter
- – Advokater och jurister
- – Lärare
- – Yrkesverksamma inom finans och bank
- – Personal på hotell och semesterorter
- – Statsanställda
- – Militärer
- – Flygvärdinnor och kabinpersonal
Dessutom är är många chefer som har hand om anställningar fortfarande bekymrade över hur synliga tatueringar kan påverka klienters och kunders åsikter om en anställd, särskilt de anställda som syns utåt i verksamheten och har kundansvar.
Gör det ont att ta bort en tatuering med laser?
Det finns inga snälla genvägar, att göra tatueringar och att ta bort den gör ont! Vissa delar av kroppen är mer smärtkänsliga än andra. På områden som är mer beniga (nacke, fotleder, fingrar) kommer det i allmänhet göra mer ont än på områden med mer fett (armar, lår, skinkor). Behandlingar på områden nära eller utanpå leder kan också vara särskilt smärtsamma.
Det är dock viktigt att komma ihåg att smärta är väldigt individuell. Det som upplevs outhärdligt för vissa kan vara helt bra för andra. Om du är väldigt smärtkänslig kommer borttagning med laser troligtvis göra ont.
Vilka kroppsdelar gör mest ont när man tatuerar eller ta bort en tatuering?
- Insidan och utsidan av knä och armbågar kommer att göra ont när de tatueras och även under tiden efter. Tänk på hur många rörelser som du gör som kräver att dina leder rör sig, du kommer definitivt att uppleva smärta efter tatueringen medan den läker.
- Området kring armhålan.
- Revben och bröstbenet. Att göra tatueringar på revben anses tillhöra de smärtsammaste och svåraste eftersom de naturliga andningsrörelserna kan vara svåra att styra på och på grund av känslan av nålen mot
- Överallt på huvudet.
- Fingrar och fötter. Båda har massor av nerver! Inte bara är det smärtsamt under själva tatueringen, det är heller inte det optimala stället att tatuera sig på då man använder dessa kroppsdelar mycket. Sådana tatueringar bleknar snabbt och all smärta kommer att vara för ingenting.
Hur känns det?
De flesta kunder håller med om att borttagning av tatueringar med laser gör lika eller mindre ont än att göra en tatuering. Kunder uppger att borttagning med laser känns som att ha ett gummiband fäst mot huden eller känslan av vart fett som slår mot huden. Efteråt känns det behandlade området som när man bränt sig rejält i solen.
Att lägga is på det behandlade området före behandlingen gör smärtan mer uthärdlig.
Kunder får borttagning av tatuering med laser, Ambers laserklinik Göteborg
Varför är det så svårt att ta bort tatueringar?
Tack vare de framsteg som gjorts inom teknik för att ta bort tatueringar med laser har det blivit mycket mindre smärtsamt att bli av med en tatuering. Tatueringar är dock fortfarande ganska svåra att ta bort – vissa mer än andra. Här är orsaken varför.